6 juli 2022

Ontmoet de ondernemer

In gesprek met Tante Marcha

In de serie ‘Ontmoet de ondernemer’ kloppen we aan bij Kuijkse ondernemers. Wat doen ze en wat maakt het ondernemen in Nieuwkuijk zo mooi? Dit keer ontmoeten we ‘Tante Marcha’ die woont en werkt aan de Nieuwkuijksestraat.

Marcha, oorspronkelijk komende uit Elshout,  woont en werkt nu ruim vier jaar in Nieuwkuijk. Achter haar woning, op nummer 130, ligt haar naaiatelier. Ze woont samen met Michel en zijn twee kinderen Niels en Nikki van 18 en 20 en een hond.

‘’Ik vind het heerlijk in Nieuwkuijk. Vanaf het eerste moment dat wij hier wonen en ik hier werk, voel ik me heel erg thuis. Iedereen praat tegen je en komt ook gewoon naar je toe. Ik hoef hier nooit meer weg!’’

Marcha had geen uitgewerkt plan over het ondernemerschap in Nieuwkuijk. Ze legt uit hoe haar naaiatelier is ontstaan, wat er aan vooraf ging maar wat er vooral ook nog aan komt.

‘’Toen ik ‘Tante Marcha’ starte had ik nog geen concreet plan. Het is ontstaan en ik laat mij leiden in wat er op mijn pad komt. Ik werkte eerst in een superleuke en toffe pipowagen, die ik samen met Michel bouwde, waarin ik kinderfeestjes organiseerde.

De vraag om naaiwerkzaamheden werd echter steeds groter. Verstellen en nieuwe kleding maken. Dat werd zoveel dat het niet meer samen ging, dus stopte ik met het organiseren van kinderfeestjes. Zo is het naaiatelier achter ons huis ontstaan. Met pijn in mijn hart heb ik de pipowagen verkocht maar daarvoor in de plaats heb ik nu een goed lopend atelier.’’

Haar opdrachtgevers zijn heel divers; zowel particulieren als bedrijven weten al een tijd de weg naar nummer 130 aan de Nieuwkuijksestraat te vinden.

‘’Ik heb het zó druk, dat ik beperkte openingstijden heb ingesteld, zodat ik ongestoord kan doorwerken. Mijn klanten kunnen 24-7, hun opdrachten droog en veilig in de dropbox naast het atelier kwijt. Daaruit haal ik dan mijn werk.’’

Marcha aan het werk

Naast het kleding atelier is Marcha ook bezig met een nieuw en groot project. Het gaat om ‘Dhoortje’, een vrolijke stoffen en gekleurde pop die een luisterend oor biedt aan mensen.

‘’Dhoortje is mijn levenswerk. Zij gaat mensen helpen om de moeilijke dingen in het leven een beetje makkelijker te maken. Tegen Dhoortje kun je alles vertellen. Dhoortje hoort je! Ze vertelt niets door, want ze heeft geen mond. In haar rits op de rug kun je dingen stoppen die je bezig houden; briefjes, foto’s, tekeningen. Dhoortje oordeelt nooit.”

Marcha heeft al veel reacties mogen ontvangen over ‘Dhoortje’. Dat zijn niet alleen reacties van kinderen. Want ook mensen met dementie of een emotionele beperking hebben er baat bij.

‘’Uit de vele reacties die ik krijg, besef ik des te meer het belang van Dhoortje. Je schrikt ervan hoeveel verdriet er in de wereld is.  Ik word geraakt wanneer mensen mij persoonlijk laten weten, wat Dhoortje voor ze betekent in het dagelijkse leven. Op deze manier kan ik de wereld een beetje mooier maken en iets nalaten, omdat ik zelf geen kinderen heb.’’

Ze probeert de vrolijke stoffen pop groots in de markt te zetten. Marcha werkt hierbij samen met andere ondernemers, zoals een kindercoach.

‘’Samen met haar heb ik een boekje over Dhoortje geschreven en getekend. Zij gebruikt dit in haar praktijk. Ook is Dhoortje perfect om in te zetten op scholen. Ook hebben we concrete ideeën om meer praktijkgerichte activiteiten te organiseren. Het borrelt en bruist! Dhoortje brengt liefde en mildheid in de wereld, dat wil ik Nieuwkuijk, mijn dorp ook geven. Iedereen die zo’n haast heeft; luister wat meer naar elkaar. Sta eens stil bij een ander. Hoor elkaar en zie elkaar. Het mag allemaal een beetje geduldiger en liever. Dhoortje geeft het voorbeeld.’’

We danken Marcha voor haar verhaal en openheid en wensen haar veel succes met het ondernemerschap in Nieuwkuijk maar bovenal ook met ‘Dhoortje’!

Wil jij andere Kuijkse verhalen lezen? Klik hier!
Wil jij meer nieuws over activiteiten in Nieuwkuijk? Klik hier!

Marcha met Dhoortje