– Werkgroep
De werkgroep Zwerfafval ruimt regelmatig op in de openbare ruimte in Nieuwkuijk. Dit doen ze natuurlijk het liefst samen met inwoners van Nieuwkuijk.
– Werkgroep
De werkgroep Ouderen is er speciaal voor de senioren in Nieuwkuijk. Zij focussen zich op eenzaamheid onder senioren in ons dorp. Want Nieuwkuijk moet een fijne plek zijn waar je onbezorgd oud kan worden.
– Werkgroep
De werkgroep Jeugd richt zich vooral op jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. Samen met deze jongeren willen zij graag leuke activiteiten organiseren zodat Nieuwkuijk ook een dorp is voor de jeugd.
– Werkgroep
De werkgroep Verkeer focust zich vooral op de verkeersveiligheid in ons dorp. Deze werkgroep heeft veelvuldig contact met de gemeente om onderwerpen te bespreken. Momenteel heeft de werkgroep verkeer geen leden. Zie jij verkeerssituaties in Nieuwkuijk die verbeterd kunnen worden? Meld je dan snel aan!
– Werkgroep
De werkgroep Saamhorigheid & Veiligheid zet zich in voor de sociale leefbaarheid van Nieuwkuijk. Daarnaast vinden zij een veilige leefomgeving ook belangrijk. Iedereen hoort erbij en mag meedoen in Nieuwkuijk.
Nieuwkuijk is met zijn lintbebouwing een typisch Langstraat-dorp. Na de Tweede Wereldoorlog is dat lint vooral aan noordelijke zijde uitgebouwd. Het gebied tussen Nieuwkuijk en Vlijmen Vliedberg is in die jaren helemaal volgebouwd. Op 1 januari 2020 had Nieuwkuijk 2104 bewoners en telde 902 huishoudens. Maar liefst 71% van de Nieuwkuijkse bewoners is in de huidige gemeente geboren.
De cijfers die bewoners van Nieuwkuijk geven aan de leefomgeving liggen over het algemeen dichtbij de gemiddelden. Zo wijken de cijfers voor de buurt in het algemeen (7,6) en voor groenonderhoud en bestrating niet echt af van de gemiddelden. Op twee aspecten zijn de cijfers wel bovengemiddeld: voor parkeergelegenheid (6,7) en aanwezigheid, inrichting en onderhoud van speelgelegenheden (gemiddeld 6,8). Deze cijfers zijn sinds 2016 niet echt veranderd.
Gevraagd naar de grootste problemen in de buurt worden verkeersproblemen het vaakst genoemd (door 28%): vooral te hard rijden maar ook onveilige situaties voor fietsers en voetgangers.
Bron: Wijkatlas gemeente Heusden 2020
De boeren in Nieuwkuijk verbouwden in de 19e eeuw vooral graan en aardappels. Daarnaast werd ook veel hop verbouwd. Ook werkten veel mensen in de schoenindustrie, later veranderde dat naar de mandenmakerij.
Foto door Cindy Luiken
Foto door Mark Doedeijns